Πάτμος

ΕΚΠΟΜΠΕΣ
60' ΕΛΛΑΔΑ
Το 24ο οδοιπορικό τού Νίκου Μάνεση μας οδηγεί στην Πάτμο, στο νησί τής Αποκάλυψης. Εκεί, όπου ο μαθητής του Ιησού Ιωάννης κατέγραψε τον Θείο Λόγο. Ένα νησί γνωστό στα πέρατα της Χριστιανικής Οικουμένης, το οποίο συγκεντρώνει θρησκευτικό τουρισμό…. Ένα νησί, όμως, «παρεξηγημένο» γιατί εκτός από την … πνευματικότητα είναι εξαιρετικός τόπος διακοπών.
Η εκπομπή σεβόμενη τη θρησκευτικότητα που αποπνέει η Πάτμος, παρουσιάζει το άγνωστο σε πολλούς νησί. Τις υπέροχες παραλίες και τις καταπληκτικές θάλασσες που μαγεύουν τον επισκέπτη…
 
Οι ιστορίες ξετυλίγονται…
 
Περίπλους. Αναχώρηση από τη Σκάλα, το λιμάνι. Άφιξη στο Τραγονήσι, σ’ ένα νησάκι με μοναδικούς κατοίκους μια οικογένεια κτηνοτρόφων. Η μητέρα, μανιώδης φωτογράφος, τραβάει φωτογραφίες  σε κάθε μας βήμα. Ο πατέρας φτιάχνει τυρί και ο γιος καμαρώνει το «παντοφλάκι», ένα παλιό αποβατικό του ελληνικού ναυτικού, το οποίο μετασκεύασε σε Φέρι για να μεταφέρει ζώα και ζωοτροφές.
 
Πίσω στην Πάτμο και στον Γροίκο, σε μια από τις καλύτερες παραλίες του νησιού. Εκεί,  δεσπόζει η Πέτρα της Καλικατσού, ένας βράχος σκαμμένος από τους ασκητές του παρελθόντος που έκαναν την Καλικατσού σπίτι τους.
 
Ο περίπλους συνεχίζεται. Κατάδυση στο βυθισμένο γερμανικό αεροσκάφος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Λίγο μακρύτερα, η Ψιλή Άμμος. Οι ιδιοκτήτες της μοναδικής ταβέρνας καθαρίζουν την παραλία για να υποδεχτούν τους τουρίστες. Το σκάφος, λόγω του Νοτιά, αδυνατεί να δέσει και οι κάμερες προφυλάσσονται σε… φορητό ψυγείο. Η ομάδα της εκπομπής πέφτει στη θάλασσα και κολυμπώντας βγαίνει για ρεπορτάζ στην ακτή!
 
Στην παραλία Μελόϊ, λειτουργεί το μοναδικό γηροκομείο γαϊδουριών στην Ελλάδα. Μια προσφορά του λάτρη της Πάτμου, Αγά Χαν.
 
Το σκηνικό αλλάζει. Στο νησί, φτάνει κρουαζιερόπλοιο με εκατοντάδες Έλληνες και ξένους επισκέπτες. Ακολουθούμε τους φοιτητές του Μπέντλεϊ, που έχουν έρθει εκπαιδευτική εκδρομή. Λίγο μακρύτερα, Χριστιανοί Κινέζοι επισκέπτονται τη Χώρα και το Σπήλαιο της Αποκάλυψης, ψάλλοντας. Ξενάγηση στο μοναστήρι και βόλτα στα σοκάκια της Χώρας με τα αρχοντικά των περασμένων αιώνων.
 
Όποιος ταξιδέψε, όμως, στην Πάτμο θα είναι φτωχότερος σε εικόνες και… γεύσεις αν δεν επισκεφτεί και το καρνάγιο του νησιού. Εκτός από την ομορφιά της περιοχής, θα γευτεί τις σπεσιαλιτέ του εστιατορίου που σερβίρει τα εδέσματά του πάνω σε καΐκια και μηχανότρατες!

Δίπλα; Οι μάστορες επισκευάζουν σκάφη τα οποία μεταφέρθηκαν στην Πάτμο από όλη την Ελλάδα.