Microsites Menus
Γρήγορη Συνταγή
Ψαρόσουπα
Μερίδες: 5-6 άτομα
Χρόνος προετοιμασίας: 5 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 30 λεπτά
Υλικά:
- 1 κιλό ψάρια για σούπα (λαβράκι, μπακαλιάρος, γλώσσα, χριστόψαρο κτλ)
- 3-4 κ.σ ελαιόλαδο
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένο
- 150 γρ. πράσο ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 2 μέτριες πατάτες κομμένες σε κυβάκια
- 1 μέτριο καρότο κομμένο σε κυβάκια
- 1 μέτριο κολοκυθάκι κομμένο σε κυβάκια
- 100 γρ. φινόκιο κομμένο σε λεπτές ροδέλες
- 100 γρ. σέλερι κομμένο σε μικρά κομμάτια
- 1 ντομάτα μέτρια ψιλοκομμένη
- 2 φύλλα δάφνης
- Χυμός από ½ λεμόνι (περίπου 25 γρ.)
- Αλάτι
- Πιπέρι
Για το γαρνίρισμα:
- 2 κ.σ ελαιόλαδο
- Πιπέρι
Εκτέλεση:
- Σε μία κατσαρόλα, με ελαιόλαδο προσθέτουμε τα λαχανικά και σοτάρουμε μέχρι να καραμελωσουν ελάχιστα για 5 λεπτά. (κρεμμύδια, πράσο, σκόρδο, καρότο, πατάτες, κολοκυθάκι, φινόκιο και σέλερι).
- Στη συνέχεια, ρίχνουμε 1-1 ½ λίτρο ζωμό λαχανικών και προσθέτουμε τα ψάρια στην κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσουν για περίπου 12-15 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος των ψαριών.
- Αφαιρούμε τα ψάρια από την κατσαρόλα και τα αφήνουμε να κρυώσουν ελάχιστα.
- Μετά, αφαιρούμε το 1/3 της σούπας με τα λαχανικά και την πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ για να δημιουργήσουμε πιο πλούσια υφή στη σούπα. Προσθέτουμε πίσω στην κατσαρόλα την μπλενταρισμένη σούπα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 5 λεπτά.
- Βγάζουμε τα κόκκαλα από τα ψάρια προσεκτικά και τα βάζουμε απευθείας στα πίατα που θα σερβίρουμε την σούπα ή αν θα την φάμε αργότερα το προσθέτουμε πίσω στην κατσαρόλα με τη σούπα.
- Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
- Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή και γαρνίρουμε με ελαιόλαδο και πιπέρι.
Οικονομική Συνταγή
Αφράτο ψωμί με αλεύρι ολικής
Μερίδες: Για 2 ψωμία
Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 35 λεπτά
Χρόνος αναμονής: 2 ώρες
Υλικά:
- 2 φακελάκια μαγιά (14 γρ)
- 2 κ.σ μέλι
- 650 ml νερό χλιαρό
- 900 γρ. αλεύρι ολικής
- 2 κ.γ. Αλάτι
- 1 κ.σ. ζάχαρη ή μέλι
- 100 ml ελαιόλαδο
- +1 κ.σ ηλιέλαιο για να λαδώσουμε το ταψί
Εκτέλεση:
- Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τη μαγιά, το μέλι και το χλιαρό νερό. Σκεπάζουμε το μπολ με μια πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 15 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να φουσκώσει. (Χρησιμοποιούμε μεγάλο μπολ για να έχει χώρο η μάγια να ενεργοποιηθει)
- Στο μιξερ αναμειγνύουμε το αλεύρι και το αλάτι.
- Προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς που έχει φουσκώσει και το ελαιόλαδο. Ζυμωνουμε στο μιξερ για 10-15 λεπτά μέχρι να γίνει η ζύμη λεία και ελαστική. Ζυμώνουμε για ακόμα 2 λεπτά στον καθαρό πάγκο της κουζίνας μας.
- Αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος για περίπου 1-1,5 ώρα, σκεπασμένη με μια καθαρή πετσέτα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Όταν η ζύμη έχει φουσκώσει την χωρίζουμε στα 2 και πλάθουμε 2 ψωμία ( στο σχήμα των ταψιών). Λαδώνουμε ελαφρά τα ταψιά με ηλιέλαιο και τοποθετούμε τη ζύμη μέσα. Αφήνουμε για ακόμα 30 λεπτά να φουσκώσει ελαφρώς και χαράζουμε με ένα μαχαίρι διαγώνιες γραμμές.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και ψήνουμε το ψωμί για περίπου 35-40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει και να "κουδουνίζει" όταν το χτυπήσουμε στην κάτω πλευρά του.
- Βγάζουμε το ψωμί από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει σε μια σχάρα πριν το κόψουμε.
No Leftover Συνταγή
Παραδοσιακό ρυζόγαλο
Μερίδες: Για 5-6 άτομα
Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 30 λεπτά
Χρόνος αναμονής: 2 ώρες
Υλικά:
- 150 γρ. ρύζι γλασέ
- 1 λίτρο γάλα πλήρες
- 2-3 φλούδες λεμονιού
- 1 κ.γ. Εκχύλισμα βανίλιας
- 1 πρέζα αλάτι
- 50 γρ. κορν φλάουρ
- 160 γρ. ζάχαρη
- 2 κ.σ κανέλα (για το σερβίρισμα)
Εκτέλεση:
1. Σε μια κατσαρόλα με 1 λίτρο νερό (θερμοκρασία δωματίου) βάζουμε το ρύζι να βράσει για 20 λεπτά (μέχρι να είναι σπυρωτό).
2.Όταν είναι έτοιμο σουρώνουμε να φύγει το νερό και κρατάμε το ρύζι στο πλάι μέχρι να το χρειαστούμε.
3. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, τις φλούδες από το λεμόνι, τη βανίλια και το αλάτι και σιγοβράζουμε για 10’, ώσπου να αρωματιστεί το γάλα. Αποσύρουμε τις φλούδες από την κατσαρόλα.
4.Προσθέτουμε το βρασμένο ρύζι στο γάλα και δυναμώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια προς δυνατή.
6. Σε ένα φλιτζάνι διαλύουμε το κορν φλάουρ με 50 ml παγωμένο νερό, το προσθέτουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε με μια μαρίζ μέχρι να δέσει και να μην νιώθουμε στο στόμα μας τη γεύση του κορν φλάουρ.
7. Σερβίρουμε σε 6 μπολακια το ρυζόγαλό μας με και πασπαλίζουμε με κανέλα όταν κρυώσει.