Skip to main content
Ελληνικές
Drama, Romance
Ιωάννα Καρυστιάνη
Παντελής Βούλγαρης
Πηνελόπη Τσιλίκα
Σοφία Κόκκαλη
Ανδρέας Κωνσταντίνου
Μάξιμος Μουμούρης
Αννέζα Παπαδοπούλου
Βασίλης Βασιλάκης
Χρήστος Καλαβρούζος
Ειρήνη Ιγγλέση
Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη
Αγγελική Παπαθεμελή
Χρύσα Παπαϊωάννου
Κώστας Κλεφτόγιαννης
Κατερίνα Αντωνακάκη
160'

Η Ανδρος του 1930 είναι ένα νησί ναυτικό: οι άντρες περιπλανώνται στις θάλασσες του κόσμου προσπαθώντας να γίνουν καπετάνιοι και να κάνουν ένα κομπόδεμα, αλλά συχνά χάνονται στα κύματα. Οι γυναίκες μένουν πίσω στο νησί και παλεύουν να φτιάξουν μια τύχη για κείνες και για τις οικογένειές τους. Μια τέτοια γυναίκα, η Μίνα, με στρατηγικό πολυμήχανο μυαλό, κανονίζει τα προξενιά των κοριτσιών της, της Ορσας και της Μόσχας, εξασφαλίζοντάς τους καλή ζωή, χωρίς να νοιάζεται για «αισθήματα» και ρομάντζα. Μόνο που οι δυο κόρες αγαπούν τον ίδιο άντρα και οι μηχανορραφίες της μάνας τους θα φέρουν μοιραίες συγκρούσεις στην οικογένειά τους.

 

Ο Παντελής Βούλγαρης μεταφέρει στο σινεμά το μυθιστόρημα της Ιωάννας Καρυστιάνη, σε σενάριο δικό της, κρατώντας ατόφια την καρδιά της ιστορίας και φτιάχνοντας μια ειλικρινή και συγκινητική ταινία εποχής. Η αίσθηση του παρελθόντος έχει ρεαλισμό και ακρίβεια, αλλά την ιστορία κουβαλούν ήρωες και ανθρώπινες ισορροπίες σύγχρονες ή, καλύτερα, διαχρονικές.

 

Η Ανδρος μεταμορφώνεται σ’ ένα κλειστό σύμπαν αυτόνομο, ολοζώντανο, μια μικρογραφία της παλιάς Ελλάδας που, ξανά, αγωνιζόταν να επιβιώσει. Η φωτογραφία του Σίμου Σακερτζή, τα σκηνικά του Αντώνη Δαγκλίδη, τα ρούχα της Γιούλας Ζωιοπούλου, συνθέτουν μια πιστή απεικόνιση του «τότε», που ταυτόχρονα έχει ανάσα μοντέρνα, ελκυστική. Η δουλειά στον ήχο της ταινίας μάς αφήνει ν’ ακούμε, στα κλεφτά, ατάκες περαστικών, ή επίκαιρα, που με δυο λόγια αποδίδουν το κλίμα των καιρών. Η υπέροχη μουσική (και, στους τίτλους αρχής, η φωνή) της Κατερίνας Πολέμη συνοδεύει τα συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα των ηρώων με ταιριαστή μελαγχολία. Αλλά ενώ η ιστορική αναπόληση έχει σημασία, η ιστορία η ίδια μεταφέρεται με ένταση, με πνεύμα καίριο, με πάθος κι έναν άγριο ρομαντισμό.

 

Ο Βούλγαρης επιλέγει δοκιμασμένους ηθοποιούς για τους δεύτερους ρόλους του, αλλά στην πρωταγωνιστική τετράδα αποκαλύπτει πρόσωπα νέα, φρέσκα, ιδιαίτερα, φωτογενή, φτιαγμένα για τη μεγάλη οθόνη, που κι αν κατά στιγμές ξεφεύγουν «θεατρικά» από την απλότητα της ταινίας, ενσαρκώνουν τους ρόλους τους συναρπαστικά. Κι αν η διάρκεια ξεπερνά πληθωρικά τις δυο ώρες, λίγα παραπάνω χαρτομάντιλα και η άνευ όρων παράδοση στο συναίσθημα κάνει το χρόνο να περνά πιο γρήγορα και απολαυστικά.

 

Από τη σύγχρονη ελληνική παραγωγή λείπουν τα εμπορικά δράματα με καλλιτεχνικές αξιώσεις και η «Μικρά Αγγλία» έρχεται να πληρώσει αυτή τη θέση, με προοπτικές για πολλά εισιτήρια και ταυτόχρονα μια μεγάλη εντιμότητα απέναντι στο θεατή, μια ταινία ευαίσθητη, συγκινητική και ζωισμένη, κλασική και δροσερή ταυτόχρονα, ένα ωραίο δείγμα κινηματογραφικής πληρότητας.

Προτεινόμενες ταινίες
Δραματική, Βιογραφική
Ελληνικές
Βιογραφική
Ελληνικές
Δραματική
Box Office
Θρίλερ
Box Office
Newsfeed Ψυχαγωγία
Ψυχαγωγία
04/12/2023 13:31
Η κοινή φωτογραφία με τον αδελφό του και τα συγκινητικά λόγια
Ψυχαγωγία
04/12/2023 10:00
Η γνωστή ηθοποιός ανέβηκε τα σκαλιά της εκκλησίας την περασμένη Παρασκευή, 1/12
Ψυχαγωγία
04/12/2023 12:17
Ο δημοφιλής ηθοποιός μίλησε για τις κακοποιητικές συμπεριφορές και τα πάθη του παρελθόντος
Ψυχαγωγία
04/12/2023 11:46
Η δημοφιλής ηθοποιός στόλισε το σπίτι της στα βόρεια προάστια