Skip to main content

Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου 2019 Κυριακή 1 Δεκεμβρίου στις 9.00

 

Ένα νέο γαστρονομικό θεσμό και… τρεις Χρυσούς Σκούφους διαθέτει από φέτος η Κύπρος. H λαμπερή τελετή για τη βράβευση των καλύτερων εστιατορίων της Κύπρου έγινε την Δευτέρα 11 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο Four Seasons της Λεμεσού, συγκέντρωσε όλον τον πολιτικό, επιχειρηματικό και καλλιτεχνικό κόσμο της χώρας και κορυφώθηκε με ένα δείπνο υψηλής γαστρονομίας που έφερε την υπογραφή του διάσημου σεφ Carlo Cracco. 

Οι Χρυσοί Σκούφοι, ο απόλυτος γαστρονομικός θεσμός αξιολόγησης και βράβευσης εστιατορίων της Ελλάδας, επεκτείνεται από φέτος και στην Κύπρο θέτοντας ως επιπλέον στόχο και όραμα την αναβάθμιση και της κυπριακής γαστρονομίας στο σύνολό της. Από φέτος, το «Αθηνόραμα» το οποίο διοργανώνει εδώ και 26 χρόνια τους Χρυσούς Σκούφους, συμπορεύεται με τον «Φιλελεύθερο», τον μεγαλύτερο δημοσιογραφικό οργανισμό της Κύπρου για αυτό το ολοκαίνουργιο project, το οποίο ξεκίνησε ως γαστρονομικό σαφάρι πριν από έναν χρόνο και κορυφώθηκε την περασμένη Δευτέρα με τη βράβευση των καλύτερων εστιατορίων.Όλα τα εστιατόρια δοκιμάστηκαν, κρίθηκαν, αξιολογήθηκαν και βαθμολογήθηκαν με τις γνωστές αυστηρές προδιαγραφές, τα διεθνή κριτήρια και την εμπειρία που έχει αποκτήσει ο θεσμός όλες αυτές τις δεκαετίες που υπηρετεί την γαστρονομία. 


Η τελετή απονομής των Χρυσών Σκούφων Κύπρου 2019 το βράδυ της  Δευτέρας 11 Νοεμβρίου στο «Four Seasons» της Λεμεσού αποτέλεσε, όπως και κάθε αντίστοιχη ελληνική, ένα μεγάλο πολιτιστικό και κοσμικό γεγονός, στο οποίο έδωσαν το «παρών» προσωπικότητες από το χώρο της πολιτικής, των τεχνών και των γραμμάτων, των θεσμών, των επιχειρήσεων, των μέσων ενημέρωσης και φυσικά, οι βραβευόμενοι. Μasters of ceremony ήταν οι ηθοποιοί Προκόπης Αγαθοκλέους και Παναγιώτης Μπουγιούρης, οι οποίοι μέσα από τον διασκεδαστικό και χιουμοριστικό διάλογο τους σύστησαν στο κοινό το παράξενα γοητευτικό επάγγελμα του γευσιγνώστη, έλυσαν τις γαστρονομικές εξισώσεις της βαθμολογίας των πιάτων, μετέφεραν τα πιο περίεργα περιστατικά που έζησε η γευσιγνωστική επιτροπή των Χρυσών Σκούφων στο γαστρονομικό της σαφάρι ανά την Κύπρο, μας ταξίδεψαν νοερά στο status της σύγχρονης διεθνούς γαστρονομίας και στον μύθο του σεφ – σταρ και βέβαια συντόνισαν τις απονομές στα καλύτερα εστιατόρια της χώρας.

Πιάνο έπαιξε ο Ανδρέας Παντελή και τον συνόδευσε με τη φωνή της η Μάρα Κωνσταντίνου σε δυο «γαστρονομικά classics» που γράφτηκαν ειδικά για τη βραδιά . Η art de la table είχε ως centerpiece δημιουργίες του διεθνώς διακεκριμένου Κύπριου καλλιτέχνη Theo-Mass Lexileictous (κατά κόσμον Αλέξη Θεμιστοκλέους) με ξεχωριστά και μοντέρνα γλυπτά από πάγο, εμπνευσμένα από την καινούργια του έκθεση «The Ice Age» που παρουσιάζεται αυτό τον καιρό σε έξι διαφορετικούς χώρους της Λεμεσού.  Αμέσως μετά τις απονομές, ξεκίνησε το γαστρονομικό μέρος της βραδιάς με το diner de gala που έφερε την υπογραφή του διάσημου Ιταλού σεφ Carlo Cracco.

Συνεχίζοντας τη μακρά παράδοση των Χρυσών Σκούφων που θέλει μεγάλους και καταξιωμένους σεφ να δημιουργούν και να μαγειρεύουν οι ίδιοι το ειδικό μενού της τελετής απονομής, ο σταρ Ιταλός σεφ ταξίδεψε στην Κύπρο από το Μιλάνο για να προσφέρει μια δυνατή γεύση από τη ραφινάτη και σοφιστικέ fine dining κουζίνα που σερβίρει στο περίφημο εστιατόριό του στη θρυλική Galleria Vittorio Emanuele. Ο executive chef του Four Seasons Πανίκος Χατζηττοφής με την μπριγάδα του και ο F&B Manager του ξενοδοχείου Λεωνίδας Λεωνίδου αποτέλεσαν ένα δυνατό γαστρονομικό team  που σήκωσε στις πλάτες του όχι μόνο τις ανάγκες μιας τόσο απαιτητικής βραδιάς αλλά και τις υψηλές απαιτήσεις του guest chefΣτο τέλος του δείπνου όλοι οι προσκεκλημένοι αποθέωσαν τους δημιουργούς αυτής της συναρπαστικής γαστρονομικής εμπειρίας. 

 

Ο θεσμός είναι αναμφισβήτητο ότι ο θεσμός των Χρυσών Σκούφων του περιοδικού Αθηνοράματος από το 1994 μέχρι σήμερα αποτελεί τον απόλυτο γαστρονομικό θεσμό της Ελλάδας. Και αυτό σκοπεύει να κάνει και στην Κύπρο. Όταν το 1993 αποφασίστηκε η ανάληψη πρωτοβουλίας για την αξιολόγηση και την ανάδειξη των καλύτερων εστιατορίων της Ελλάδας, με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας της ελληνικής γαστρονομίας και των εστιατορίων της χώρας. Η πρωτοβουλία αυτή πήρε τον τίτλο «Ελληνικά Βραβεία Γαστρονομίας - Χρυσοί Σκούφοι» και αγκαλιάστηκε αμέσως από το κοινό και τους επιχειρηματίες εστίασης και φιλοξενίας, ως σημείο αναφοράς της υψηλής γαστρονομίας στην Ελλάδα – η γαλανόλευκη εκδοχή των αστεριών Michelin. Γιατί όμως τώρα στην Κύπρο; Ο Διονύσης Κούκης, o άνθρωπος πίσω απ’ το success story του θρυλικού και πάντα έγκυρου Αθηνοράματος μιλώντας στο περιοδικό Taste είχε πει «Στην Κύπρο οργανώνουμε τους Χρυσούς Σκούφους γιατί –μπορεί να σου φανεί σοβινιστικό- αλλά το νησί είναι ένα κομμάτι από εμάς. Ειδικά εγώ έχω ζήσει το νησί πολλές δεκαετίες πριν, απ’ το ’76, σαράντα πέντε χρόνια δηλαδή. Είχαμε κάθε λόγο να το κάνουμε εδώ αντί να πάμε στη Σερβία ή στη Βουλγαρία. Γιατί τώρα; Είναι θέμα συγκυριών. Πρέπει να είναι σωστό το timing, να πάρεις το μήνυμα ότι το έδαφος είναι έτοιμο για να σπείρεις. Διαφορετικά θα πας, θα απογοητευτείς και θα απογοητεύσεις και κάποιους άλλους που σε πιστέψανε γιατί όλα αυτά είναι συλλογικά πράγματα». Απ’ την άλλη, η διευθύντρια του Αθηνοράματος και εμπνεύστρια των βραβείων γαστρονομίας «Χρυσοί Σκούφοι», Άννη Ηλιοπούλου, στην πρόσφατη συνέντευξή της στο περιοδικό Όμικρον είπε πως «Είχα ξανασυζητήσει την ιδέα πριν δέκα χρόνια με τον εκδότη του Φιλελεύθερου, Νίκο Παττίχη. Τότε όμως το στάτους των κυπριακών εστιατορίων δεν επέτρεπε αυστηρή αξιολόγηση και βράβευση. Τα τελευταία δύο χρόνια θεωρώ ότι η κυπριακή γαστρονομία έχει πάρει τον δρόμο της ανόδου και αυτός ο δρόμος δεν έχει επιστροφή. Θα οδηγήσει στην κορυφή». 

Newsfeed Ψυχαγωγία
Ψυχαγωγία
12/07/2024 17:39
Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύντροφος του τραγουδιστή είναι έγκυος
Ψυχαγωγία
12/07/2024 17:29
Φήμες ότι είναι έγκυο; η σύντροφός του
Ψυχαγωγία
12/07/2024 16:36
Εύκολο, γρήγορο και νόστιμο γλυκό για αυτούς που αγαπούν τη σοκολάτα