Skip to main content
x

ΓΑΛΗΝΟΠΩΡΝΗ: Το τουρκοκυπριακό χωριό της Καρπασίας όπου οι κάτοικοι του μιλούν...Ελληνικά. 

 

Ένα ιδιαίτερο και αποκαλυπτικό επεισόδιο μας παρουσιάζουν οι «24 ΩΡΕΣ» το ερχόμενο Σάββατο στον ALPHA Κύπρου στις 18:15. 

Η ομάδα της εκπομπής "ταξιδεύει" στα κατεχόμενα σε μια γαλήνια και πανέμορφη γωνιά της Καρπασίας κοντά στο Ριζοκάρπασο, όπου βρίσκεται "κρυμμένο" ένα τουρκοκυπριακό χωριό στο οποίο οι κάτοικοι του μιλούν...Ελληνικά ή καλύτερα τα λεγόμενα Ρωμαίικα (κυπριακά χωρκάτικα). 

 

Το όνομα του χωριού, Γαληνόπωρνη που σημαίνει "γαλήνη του πρωινού". Εκεί σχεδόν μισό αιώνα μετά την τουρκική εισβολή διατηρείται ζωντανή η «χωρκάτικη» κυπριακή διάλεκτος γεγονός το οποίο αποτέλεσε αντικείμενο επιστημονικής μελέτης που δημιούργησε μια εκπληκτική βάση δεδομένων.

 

Μια γλώσσα, που προσομοιάζει με αυτή που έγραψαν παραδοσιακοί ποιητές όπως ο Παύλος Λιασίδης ή ο Δημήτρης Λιπέρτης. Οι Γαληνοπωρνήτες υιοθετούν μια διπλή γλωσσική ταυτότητα αφού από τη μια νιώθουν περήφανοι για την καταγωγή τους αλλά την ίδια ώρα βίωσαν τον στιγματισμό λόγω του ότι μιλούν την γλώσσα των Ελληνοκυπρίων. 

 

Σύμφωνα με την έρευνα, οι μεγαλύτεροι κάτοικοι σε ηλικία είχαν τα Ελληνικά ως την κύριά τους γλώσσα, ενώ όσοι δεν πήγαν σχολείο δεν έμαθαν ποτέ Τουρκικά. 

 

Τα παιδιά τους είναι δίγλωσσοι αφού μιλούν και Ελληνικά και Τουρκικά ενώ τα εγγόνια αντιλαμβάνονται τα Ελληνικά, αλλά δεν τα μιλούν. 

 

Ο Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου λοιπόν, μεταβαίνει με τις 24 ΩΡΕΣ στην Γαληνόπωρνη μαζί με την Ακαδημαϊκό Ελένη Ιωαννίδου, για να συναντήσει τους κατοίκους αυτού του χωριού με τα αποτελέσματα του οδοιπορικού να είναι εκπληκτικά και να επιβεβαιώνουν πλήρως τα όσα καταγράφονται στην ιστορία και την έρευνα. 

 

Η ομάδα της εκπομπής επιχειρεί παράλληλα να βρει τις απαντήσεις και τις ρίζες αυτής της "παράδοξης" πραγματικότητας μέσα από μαρτυρίες των κατοίκων και άλλα ντοκουμέντα της ιστορίας. 

 

Μεταξύ άλλων, έρχεται στο φως και μια εντυπωσιακή ιστορία ελληνοτουρκικής συνεργασίας κοντά στο 1947 όταν μια διαθρησκευτική προσευχή «έσπασε» την ανομβρία που μάστιζε το Ριζοκάρπασο και την Γαληνόπωρνη. Τι πιστεύουν για το μέλλον της Κύπρου οι κάτοικοι του χωριού και ποιο μήνυμα στέλνουν στους Ελληνοκυπρίους...

Newsfeed Ψυχαγωγία
Ψυχαγωγία
29/03/2024 11:35
Οι σπάνιες φωτογραφίες της κόρης της που δημοσίευσε με αφορμή τα γενέθλιά της
Ψυχαγωγία
29/03/2024 11:10
Μετά το video clip της τραγουδίστριας οι δύο καλλιτέχνες ήρθαν αρκετά κοντά
Ψυχαγωγία
29/03/2024 10:03
Ο καταξιωμένος σχεδιαστής που ετοιμάζει πυρετωδώς τα ρούχα της 17χρονης