Skip to main content
x

Οι «24 ΩΡΕΣ» φωτίζουν την εκκωφαντική αυτοθυσία του Υπολοχαγού Χαράλαμπου Χαραλάμπους

Με ένα συνταρακτικό αφιέρωμα στον Υπολοχαγό και μετά θάνατον Λοχαγό Χαράλαμπο Χαραλάμπους, επιστρέφουν οι «24 ΩΡΕΣ»! Η αυτοθυσία του για να σώσει ζωές άλλων ανθρώπων, έρχεται να ξυπνήσει μνήμες στους τηλεθεατές του ALPHA Kύπρου.

Μπροστά από ποια συγκλονιστική αποκάλυψη θα βρεθεί ο Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου… ξεψαχνίζοντας το αρχείο του Χαράλαμπου;

Το Σάββατο 8 Ιανουαρίου στις 18:45, η εκπομπή «ζωντανεύει» την αυτοθυσία του... Ήταν πρωί της 5ης Νοεμβρίου του 2009, όταν ένας υπόκωφος ήχος τάραξε την περιοχή γύρω από το φυλάκιο στην πρώτη γραμμή της Λευκωσίας, κοντά στην Πύλη Πάφου.

Ο Υπολοχαγός μαζί με έναν δόκιμο αξιωματικό και άλλους στρατιώτες ξεκίνησαν καταμέτρηση του πολεμικού υλικού που υπήρχε στο φυλάκιο. Κατά τη διάρκειά της, ο υπολοχαγός έπιασε μία οπλοβομβίδα. Ένας περίεργος ήχος, προειδοποιητικός, ακούστηκε. Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε, αφού με ένα «προειδοποιητικό κλικ», όπλισε μόνη της.

Εκείνα τα λίγα δευτερόλεπτα είχε να αποφασίσει για ένα πράγμα... Είτε εκείνος, είτε άλλοι τέσσερις και ποιος ξέρει πόσοι άλλοι στην γύρω περιοχή. Τότε αγκάλιασε την οπλοβομβίδα και διάλεξε να επιβεβαιώσει ξανά τον «Αποχαιρετισμό» του Γιάννη Ρίτσου: «H πιο μεγάλη πράξη της ζωής μας είναι η απόφαση του θανάτου μας. Όταν μπορείς και να τον αποφύγεις, και συ τον διαλέγεις σαν τιμή και σαν χρέος για τους άλλους, πιο πέρα απ’ τις ανάγκες σου. Όποιος μπορεί να νικήσει μια στιγμή τη ζωή του νικάει και το θάνατο».

Τις πρώτες ώρες, η τότε ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας είχε διαλέξει τον δρόμο του «ανθρώπινου λάθους», στην πορεία όμως οι εμπειρογνώμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι οπλοβομβίδες ήταν απαρχαιωμένες και σε κακές συνθήκες φύλαξης, με αποτέλεσμα να οπλίσει μόνη της λόγω φθοράς.

Οι γονείς του Χαράλαμπου για χρόνια ολόκληρα έδιναν ένα μεγάλο δικαστικό αγώνα για να δικαιώσουν τον γιο τους, κάτι που τελικά μέσα από μία επίπονη διαδικασία κατάφεραν… με την Πολιτεία να ζητά συγγνώμη. Μία συγγνώμη που όμως δεν είναι αρκετή, αφού και οι γονείς, αλλά και η αδελφή του Χαράλαμπου έρχονται στο σήμερα και θέτουν επιτακτικά τα μηνύματα της θυσίας του.

Σε σκηνοθεσία Γιώργου Νταούλη, μην χάσετε στις «24 ΩΡΕΣ» το συγκλονιστικό αφιέρωμα, καθώς και τη μαρτυρία του τότε Δόκιμου Αξιωματικού, ο οποίος ήταν εντός του φυλακίου και έζησε από πρώτο χέρι όσα έγιναν εκείνα τα δευτερόλεπτα.

Newsfeed Ψυχαγωγία
Ψυχαγωγία
29/03/2024 10:03
Ο καταξιωμένος σχεδιαστής που ετοιμάζει πυρετωδώς τα ρούχα της 17χρονης
Ψυχαγωγία
28/03/2024 11:11
Τι συμβαίνει με τους δύο πρωταγωνιστές του Σασμού;