Skip to main content
x

«24 ΩΡΕΣ»στο χωριό Ποταμιά ή αλλιώς… στην Κύπρο του μέλλοντος!

Οδοιπορικό στο χωριό Ποταμιά, όπου οι εχθροπραξίες είναι μία άγνωστη έννοια και οι μαρτυρίες των κατοίκων ξεκλειδώνουν ένα, δύο, τρία… μεγάλα μυστικά! Η εκπομπή-ντοκιμαντέρ «24 ΩΡΕΣ» φέρνει στο φως άγνωστες πτυχές και ιστορικά γεγονότα από τη μεικτή κοινότητα στην οποία ούτε τα γεγονότα των δικοινοτικών ταραχών ούτε της τουρκικής εισβολής κατάφεραν να κλονίσουν τα γερά θεμέλιά του.

 

Το Σάββατο 25 Μαρτίου στις 18:45, στον ALPHA Κύπρου, ο Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου εξερευνά μαζί με την ομάδα του, αλλά και την έμπειρη δημοσιογραφική ματιά του, την Ποταμιά! Το χωριό εκτείνεται στην ανατολική όχθη του ποταμού Γιαλιά, γεγονός που συντείνει και στην ευφορία της γης και γειτονεύει με τoν Δήμο Ιδαλίου, αλλά και με τα κατεχόμενα χωριά Πυρόι και Λουρουτζίνα. Σύμφωνα με τους ανθρώπους που ζουν εκεί, το εν λόγω χωριό ενδέχεται να αποτελέσει την Κύπρο του μέλλοντος. 

 

Το πώς και το γιατί… καταγράφονται στην κάμερα της εκπομπής μέσα από συνεντεύξεις, αποκλειστικές εικόνες και αρχειακό υλικό. Η ομάδα κινείται με γρήγορους ρυθμούς. Ρωτά, παρατηρεί και ξεδιπλώνει την ιστορία αυτού του ιδιαίτερου χωριού, το οποίο αναπτύσσεται ιδίως λόγω της φιλικότητας και της φιλοξενίας των κατοίκων του. 

 

Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι συμβιώνουν αρμονικά, στοιχείο που μπορεί οποιοσδήποτε να διακρίνει, κάνοντας απλώς μία σύντομη βόλτα στις γειτονιές. Οι μεικτοί γάμοι, η συνεργασία, η κοινή συμμετοχή στις χαρές, αλλά και στις λύπες, καθώς και μία ιδιαίτερη καθημερινότητα αλληλοστήριξης συνθέτουν την εικόνα του χωριού. 

 

Αν και τα πλάνα των «24 ΩΡΩΝ» μαρτυρούν περισσότερα, ωστόσο με λίγα λόγια η Ποταμιά είναι ένα χωριό με μακραίωνη και πλούσια ιστορία που αρχίζει από τα προϊστορικά χρόνια. Τρανές αποδείξεις τα κατάλοιπα οικισμού που ανήκει στη συγκεκριμένη εποχή και μια εντυπωσιακή μεσαιωνική έπαυλη που αποτελεί μέχρι σήμερα αξιοθέατο.

 

Σε σκηνοθεσία Γιώργου Νταούλη, μην χάσετε το οδοιπορικό στην Ποταμιά. Ήχος και εικόνα μεταφέρουν τους τηλεθεατές του ALPHA Κύπρου σε ένα χωριό που έχει να διδάξει πολλά, να προσφέρει παραδείγματα και να απαντήσει σε ερωτήματα, κυρίως σχετικά με το πώς η Ποταμιά και οι άνθρωποί της κατάφεραν μέσω των αιώνων να μείνουν μακριά από αντιπαραθέσεις, εχθροπραξίες και συγκρούσεις.

Newsfeed Ψυχαγωγία
Ψυχαγωγία
19/04/2024 10:55
Τι περιέγραψε ότι συνέβη στη βάφτισή του - Τον βάφτισε ο Άγιος Τσαλίκης
Ψυχαγωγία
19/04/2024 10:50
Φανερά ενοχλημένη για τον πανευρωπαϊκό έλεγχο που θα γίνει σε 20 Έλληνες Influencer
Ψυχαγωγία
18/04/2024 15:26
Η ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη στο X