Microsites Menus
Σαλάτα με ψητά λαχανικά, μπουράτα και πέστο βασιλικού (leftover/ σαλάτα)
Μερίδες: 2
Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
Υλικά
- 1 μπουράτα (125 γρ.)
- 1 ψητό κολοκύθι σε φέτες
- 1 ψητή μελιτζάνα σε φέτες
- 100 γρ. ντοματίνια κομμένα στη μέση
- ½ μάτσα ρόκας
- ¼ μαρούλι κυπριακό
- αλάτι
- πιπέρι
- 2 κ.σ βαλσάμικο ξύδι
Για το πέστο βασιλικού
- 1 ματσάκι βασιλικός (περίπου 20 γρ.)
- 30 γρ. Κουκουνάρι
- 30 γρ. παρμεζάνα
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 150 ml ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
- Σε ένα τηγάνι καβουρδίζουμε το κουκουνάρι για 2–3 λεπτά μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα. Το μεταφέρουμε σε πιάτο και το αφήνουμε να κρυώσει.
- Βάζουμε σε μούλτι τον βασιλικό, το κουκουνάρι, την παρμεζάνα, το σκόρδο, το ελαιόλαδο και αλάτι. Χτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα κρεμώδες πέστο.
- Πλένουμε το μαρούλι και την ρόκα και τα χοντροκόβουμε.
- Σε μια πιατέλα στρώνουμε τη ρόκα και το μαρουλι, τις φέτες από το ψητό κολοκυθάκι και τη μελιτζάνα.
- Προσθέτουμε τα ντοματίνια και τη μπουράτα στο κέντρο.
- Περιχύνουμε με 2–3 κ.σ. από το πέστο, το βαλσάμικο ξύδι , αλάτι και πιπέρι και σερβίρουμε.
Ριζότο με κολοκύθι και κολοκυνθοανθούς ( γρήγορο / ζυμαρικό)
Μερίδες: 4
Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 25 λεπτά
Υλικά
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- ½ σκελίδα σκόρδο
- 2 κλωναράκια θυμάρι
- 1 κολοκύθι
- 10 κολοκυθοανθοί
- 150 γρ. ρύζι αρμπόριο
- 30 ml λευκό ξηρό κρασί + 5 ml για το τελείωμα
- 700 ml ζωμός λαχανικών
- 70 γρ. βούτυρο
- 70 γρ. παρμεζάνα
- 1 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
- Ζεσταίνουμε 2 κ.σ ελαιόλαδο σε μια φαρδιά κατσαρόλα.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το θυμάρι και σοτάρουμε για 5–6 λεπτά σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι.
- Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε για 1–2 λεπτά μέχρι να γίνει διάφανο και να απορροφήσει τα αρώματα.
- Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί.
- Ρίχνουμε τον ζωμό λίγο λίγο, μία κουτάλα κάθε φορά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να απορροφηθεί προτού προσθέσουμε την επόμενη. Συνεχίζουμε τη διαδικασία για περίπου 20 λεπτά μέχρι να μαγειρευτεί το ρύζι al dente.
- Παράλληλα σε ένα τηγάνι στο πλάι σοτάρουμε σε 1 κ.σ ελαιόλαδο το ψιλοκομμένο κολοκύθι με αλάτι και πιπέρι. Όταν ψηθεί το βάζουμε στο ριζότο.
- Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τους ανθούς.
- Μόλις είναι έτοιμο το ριζότο, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τους ψιλοκομμένους ανθούς, το βούτυρο και την παρμεζάνα. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν και να δημιουργηθεί κρεμώδης υφή.
- Ρίχνουμε τον μαϊντανό και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
- Σερβίρουμε το ριζότο ζεστό σε flat πιάτο.