Microsites Menus
Arancini με dip γιαουρτιού και λιαστές ντομάτες
Μερίδες: 15-20 τεμάχια
Προετοιμασία: 25 λεπτά
Ψήσιμο: 4 λεπτά
Αναμονή: -
Υλικά:
- 4 μεγάλα αυγά
- 450-600 γρ. κρύο ριζότο από την προηγούμενη μέρα (βλέπε συνταγή Ριζότο α λα Μιλανέζε)
- 240 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (2 φλιτζάνια)
- 4,5 γρ. αλάτι (3/4 κουταλάκι του γλυκού)
- 240 γρ. πάνκο (2 φλιτζάνια)
- 60 γρ. μοτσαρέλα , κομμένη σε κύβους (2 εκ.)
- 480 ml φυτικό λάδι (για το τηγάνισμα, περίπου 2 φλιτζάνια)
- 100 γρ. λούντζα κυπριακή, κομμένη σε μικρούς κύβους (2 εκ.)
- 1 λίτρο ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση:
- Παίρνουμε περίπου 2 κουταλιές από το μείγμα του ριζότου και το σχηματίζουμε σε μια μικρή μπάλα. Στη συνέχεια, ανοίγουμε μια μικρή τρύπα στο κέντρο της μπάλας και τοποθετούμε εκεί έναν κύβο μοτσαρέλας και έναν κύβο λούντζας.
- Κλείνουμε καλά το ριζότο γύρω από το τυρί, έτσι ώστε η μοτσαρέλα να είναι κρυμμένη στο κέντρο της μπάλας.
- Βουτάμε κάθε μπάλα πρώτα στο αλεύρι, μετά στα αυγά (που έχουμε χτυπήσει καλά) και τέλος στην τριμμένη φρυγανιά, μέχρι να καλυφθούν καλά από όλες τις πλευρές.
- Ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια-υψηλή φωτιά σε ένα βαθύ τηγάνι ή τηγάνι με χοντρό πάτο. Όταν το λάδι είναι ζεστό (170-180°C), τηγανίζουμε τις μπάλες για 3-4 λεπτά ή μέχρι να γίνουν χρυσές και τραγανές.
- Βγάζουμε τις μπαλίτσες με μια τρυπητή κουτάλα και τις τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί για να φύγει το περιττό λάδι.
Dip γιαούρτι
Υλικά:
- 3 κλωνάρια φρέσκο μαϊντανό (μόνο τα φύλλα)
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 40 γρ. λιαστές ντομάτες (στραγγισμένες)
- 250 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
- 1 κ.γλ. γλυκιά πάπρικα
- 30 γρ. πελτέ ντομάτας
- Αλάτι / πιπέρι
Εκτέλεση:
- Βάζουμε στο μπλέντερ όλα τα υλικά και χτυπάμε μέχρι να γίνει το μείγμα μας λείο.
- Δοκιμάζουμε την γεύση και διορθώνουμε με αλατοπίπερο.
- Τέλος, προσθέτουμε το dip σε βαθύ πιάτο και τοποθετούμε από πάνω τα arancini.
Γρήγορη συνταγή: Λαυράκι alla siciliana
Μερίδες: 2
Προετοιμασία: 10
Ψήσιμο: 15 λεπτά
Αναμονή: -
Υλικά:
- 1 λαβράκι μεσαίο
- 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 μεσαίο κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
- 2 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένες)
- 200 γρ. ντομάτες (φρέσκες ή κονκασέ)
- 5-6 τεμάχια αρακάς ( μπιζέλι ) φρέσκο απο τον κήπο
- 1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί
- 1 κουταλιά ξύδι βαλσάμικο
- 1 κουταλιά κάπαρη
- 8-10 ελιές Καλαμών (ψιλοκομμένες)
- Αλάτι και πιπέρι
- Βασιλικός
Εκτέλεση:
- Ζεσταίνουμε το τηγάνι μας με το ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε το ψάρι μας και σοτάρουμε για 7 λεπτά από τη μεριά της πέτσας και 30’’ από την άλλη.. Βγάζουμε το ψάρι και το αφήνουμε στην άκρη.
- Στο ίδιο τηγάνι, προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι ,το σκόρδο και σοτάρουμε για 3 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν διάφανα.
- Στη συνέχεια ρίχνουμε το κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί.
- Κόβουμε τις ντομάτες σε κυβάκια και τον αρακά σε λεπτές φέτες.(αν δεν είναι με τις φλούδες ο αρακάς, τότε βάζουμε μόνο το από μέσα μέρος του)
- Προσθέτουμε τις ντομάτες, τον αρακά το ξύδι, τις ελιές, την κάπαρη, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει για 5 λεπτά, μέχρι να δέσει.
- Τοποθετούμε το ψάρι σε πιάτο και περιχύνουμε με τη σάλτσα. Γαρνίρουμε με φρέσκο βασιλικό και σερβίρουμε.
Lemon posset
Μερίδες: 6
Προετοιμασία: 5 λεπτά
Ψήσιμο: 5 λεπτά
Αναμονή: 3-4 ώρες
Υλικά (12 μερίδες):
- 350 γρ. κρέμα γάλακτος (35-36% λιπαρά)
- 65 γρ. ζάχαρη
- Ξύσμα από 1/2 λεμόνι
- 50 ml. φρέσκος χυμός λεμονιού ( κρατάμε και τις λεμονόκουπες για να τις γεμίσουμε - απο 3 λεμόνια)
- 1 βανίλια
- Μια πρέζα αλάτι
Για το σερβίρισμα:
- 1 κ.σ φύλλα δυόσμου
- Ξύσμα απο ½ λεμονι
Διαδικασία:
- Βάζουμε την κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη σε κατσαρόλα και τη ζεσταίνουμε μέχρι να πάρει βράση. Μειώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για 3 λεπτά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το ξύσμα, τον χυμό λεμονιού, τη βανίλια και την πρέζα αλάτι. Ανακατεύουμε καλά.
- Αφήνουμε για 5 λεπτά το μείγμα να κρυώσει ελάχιστα και γεμίζουμε τις λεμονόκουπες ή ποτήρια.
- Βάζουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες πριν σερβίρουμε.
- Σερβίρουμε με ξύσμα λεμονιού και φύλλα δυόσμου.