Microsites Menus
Σαλάτα με φινόκιο, μήλο, σέλινο, αμύγδαλα και παρμεζάνα
(γρήγορη συνταγή )
Μερίδες: 2-3
Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 2 λεπτά (μόνο τα αμύγδαλα)
Υλικά
- 1 μικρό φινόκιο
- 1 πράσινο μήλο
- 2 κλωνάρια σέλινο
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 30 γρ.φουντούκια
- 30 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
- χυμός από 1 λεμόνι
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση:
- Κόβουμε το φινόκιο και το μήλο σε πολύ λεπτές φέτες με μαχαίρι ή μαντολίνο και το βάζουμε σε μεγάλο μπολ. Τα ραντίζουμε με λίγο χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν.
- Κόβουμε το σέλινο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε λεπτές φέτες και τα προσθέτουμε στο μπολ.
- Σπάμε τα φουντούκια στην μέση με ένα μαχαίρι. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι τα καβουρδίζουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
- Προσθέτουμε τα φουντούκια στη σαλάτα μαζί με το ελαιόλαδο, τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι.
- Ανακατεύουμε απαλά να ενωθούν τα υλικά.
- Πασπαλίζουμε με την τριμμένη παρμεζάνα και σερβίρουμε αμέσως.
Μελωμένο γιουβέτσι με μοσχαρίσιο κιμά
(οικονομική συνταγή )
Μερίδες: 4
Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 20 λεπτά
Υλικά:
- 4 κ.σ ελαιόλαδο
- 250 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 1 κλωναράκι σέλινο, ψιλοκομμένο
- 1 καρότο, ψιλοκομμένο
- 30 ml λευκό κρασί
- 20 γρ. πελτέ ντομάτας
- 200 γρ. κριθαράκι
- 250 ml ντομάτα κονκασέ
- 600 ml ζωμό λαχανικών ( 1 κύβος λαχανικών και 600 ml νερό)
- ⅓ κ.γ κανέλα
- 1 κ.σ ψιλοκομμένος μαϊντανός
- Γιαούρτι για το σερβίρισμα (προαιρετικα)
Εκτέλεση:
- Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά μέχρι να ροδίσει και να θρυμματιστεί. (Αν κατα την διάρκεια βγάλει υγρά, τα αφαιρούμε)
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το σέλινο και το καρότο. Σοτάρουμε για 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
- Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά για να βγάλει το άρωμά του. Βάζουμε το κριθαράκι και σοτάρουμε για 2 λεπτά.
- Ρίχνουμε το λευκό κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί.
- Ρίχνουμε τον ντοματοχυμό, τον ζωμό και μια την κανέλα.
- Σιγοβράζουμε για περίπου 20 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και να μαγειρευτεί το κριθαράκι.
- Όταν το φαγητό είναι έτοιμο, προσθέτουμε το ψιλοκομμένο μαϊντανό και ανακατεύουμε.
- Σερβίρουμε ζεστό, προεραιτικά με γιαούρτι στο πλάι.
Κέικ λεμονιού με ολόκληρο λεμόνι
(leftover συνταγή )
Μερίδες: 8-10
Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 55-60 λεπτά
Χρόνος αναμονής: 1 ώρα
Υλικά
- 250 γρ. βούτυρο λιωμένο
- 300 γρ. ζάχαρη
- 4 αυγά
- 2 μικρά λεμόνια ακέρωτα (ή ένα μεγάλο)
- 300 γρ. αλεύρι μαλακό
- 2 κ.γ. baking powder
- ½ κ.γ μαγειρική σόδα
- Για το γλάσο
- 150 γρ. ζάχαρη άχνη
- 50 ml χυμός λεμονιού ( ή όσο πάρει για να γίνει κρέμα)
- 1 πρέζα ανθός αλατιού
- Ξύσμα από ½ λεμόνι
Εκτέλεση
- Κόβουμε τα λεμόνια σε κομμάτια, αφαιρώντας τα κουκούτσια, και τα πολτοποιούμε στο μούλτι μαζί με τη ζάχαρη.
- Ρίχνουμε τα αυγά και το λιωμένο βούτυρο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το baking powder και την σόδα , το ρίχνουμε μέσα στο μείγμα, ανακατεύοντας απαλά μέχρι να ομογενοποιηθεί.
- Τοποθετούμε το μείγμα σε βουτυρωμένη φόρμα κέικ.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 55-60 λεπτά, μέχρι να βγαίνει καθαρό το μαχαίρι από το κέντρο.
- Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει εντελώς πριν το γλασάρουμε.
Για το γλάσο
- Σε μικρό μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη άχνη με το χυμό λεμονιού μέχρι να σχηματιστεί πυκνή κρέμα.
- Απλώνουμε το γλάσο πάνω στο κρύο κέικ και πασπαλίζουμε ανθό αλατιού και ξύσμα λεμονιού.