Skip to main content
x

Σαλάτα με φινόκιο, μήλο, σέλινο, αμύγδαλα και παρμεζάνα 

(γρήγορη συνταγή )

 

Μερίδες: 2-3

Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά

Χρόνος ψησίματος: 2 λεπτά (μόνο τα αμύγδαλα)

 

Υλικά

  • 1 μικρό φινόκιο
  • 1 πράσινο μήλο
  • 2 κλωνάρια σέλινο
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 30 γρ.φουντούκια 
  • 30 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
  • χυμός από 1 λεμόνι
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι

 

Εκτέλεση:

  1. Κόβουμε το φινόκιο και το μήλο σε πολύ λεπτές φέτες με μαχαίρι ή μαντολίνο και το βάζουμε σε μεγάλο μπολ. Τα ραντίζουμε με λίγο χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν.
  2. Κόβουμε το σέλινο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε λεπτές φέτες και τα προσθέτουμε στο μπολ.
  3. Σπάμε τα φουντούκια στην μέση με ένα μαχαίρι. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι τα καβουρδίζουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
  4. Προσθέτουμε τα φουντούκια στη σαλάτα μαζί με το ελαιόλαδο, τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι.
  5. Ανακατεύουμε απαλά να ενωθούν τα υλικά.
  6. Πασπαλίζουμε με την τριμμένη παρμεζάνα και σερβίρουμε αμέσως.

 

Μελωμένο γιουβέτσι με μοσχαρίσιο κιμά 

(οικονομική συνταγή )

 

Μερίδες: 4

Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος: 20 λεπτά

 

Υλικά:

  • 4 κ.σ ελαιόλαδο 
  • 250 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 1 κλωναράκι σέλινο, ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο, ψιλοκομμένο
  • 30 ml λευκό κρασί
  • 20 γρ. πελτέ ντομάτας
  • 200 γρ. κριθαράκι
  • 250 ml ντομάτα κονκασέ
  • 600 ml ζωμό λαχανικών ( 1 κύβος λαχανικών και 600 ml νερό)
  • ⅓  κ.γ κανέλα
  • 1 κ.σ ψιλοκομμένος μαϊντανός
  • Γιαούρτι για το σερβίρισμα (προαιρετικα) 

 

Εκτέλεση:

  1. Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά μέχρι να ροδίσει και να θρυμματιστεί. (Αν κατα την διάρκεια βγάλει υγρά, τα αφαιρούμε)
  2. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το σέλινο και το καρότο. Σοτάρουμε για 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
  3. Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και  και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά για να βγάλει το άρωμά του. Βάζουμε το κριθαράκι και σοτάρουμε για 2 λεπτά.
  4. Ρίχνουμε το λευκό κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί.
  5. Ρίχνουμε τον ντοματοχυμό, τον ζωμό και μια την κανέλα. 
  6. Σιγοβράζουμε για περίπου 20 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και να μαγειρευτεί το κριθαράκι. 
  7. Όταν το φαγητό είναι έτοιμο, προσθέτουμε το ψιλοκομμένο μαϊντανό και ανακατεύουμε. 
  8. Σερβίρουμε ζεστό, προεραιτικά με γιαούρτι στο πλάι.

 

Κέικ λεμονιού με ολόκληρο λεμόνι 

(leftover συνταγή )

 

Μερίδες: 8-10

Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά

Χρόνος ψησίματος: 55-60 λεπτά

Χρόνος αναμονής: 1 ώρα

 

Υλικά

  • 250 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • 2 μικρά λεμόνια ακέρωτα (ή ένα μεγάλο)
  • 300 γρ. αλεύρι μαλακό
  • 2 κ.γ. baking powder
  • ½ κ.γ μαγειρική σόδα
  • Για το γλάσο 
  • 150 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 50 ml χυμός λεμονιού ( ή όσο πάρει για να γίνει κρέμα)
  • 1 πρέζα ανθός αλατιού
  • Ξύσμα από ½ λεμόνι

 

Εκτέλεση

  1. Κόβουμε τα λεμόνια σε κομμάτια, αφαιρώντας τα κουκούτσια, και τα πολτοποιούμε στο μούλτι μαζί με τη ζάχαρη.
  2. Ρίχνουμε τα αυγά και το λιωμένο βούτυρο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
  3. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το baking powder και την σόδα , το ρίχνουμε μέσα στο μείγμα, ανακατεύοντας απαλά μέχρι να ομογενοποιηθεί.
  4. Τοποθετούμε το μείγμα σε βουτυρωμένη φόρμα κέικ.
  5. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 55-60 λεπτά, μέχρι να βγαίνει καθαρό το μαχαίρι από το κέντρο.
  6. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει εντελώς πριν το γλασάρουμε.

Για το γλάσο

  1. Σε μικρό μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη άχνη με το χυμό λεμονιού μέχρι να σχηματιστεί πυκνή κρέμα.
  2. Απλώνουμε το γλάσο πάνω στο κρύο κέικ και πασπαλίζουμε ανθό αλατιού και ξύσμα λεμονιού.