Microsites Menus
Bean dip ( ντιπ/ leftover)
Μερίδες 4–6
Χρόνος προετοιμασίας 15'
Χρόνος ψησίματος 40'
Χρόνος αναμονής 8–12 ώρες
Υλικά
- Για το ντιπ
- 400 γρ. άσπρα φασόλια (βρασμένα - leftovers)
- ¼ κόκκινο τσίλι
- 100 ml ελαιόλαδο
- 4 αντζούγιες
- χυμό από 1 λεμόνι
- 1 κ.γ. ρίγανη ξερή
- αλάτι
- πιπέρι
Για το γαρνίρισμα
- 50 γρ. καραμελωμένο τσίλι (δες βιβλίο μου - ΦΑΓΗΤΑΡΕΣ)
- 1 κ.σ. ψιλοκομμένο σχοινόπρασο
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση
- Αν δεν έχουμε φασόλια βρασμένα τότε, μουλιάζουμε 200 γρ. φασόλια από το βράδυ. Τα σουρώνουμε και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με 1 λίτρο νερό σε μέτρια φωτιά για 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε για 30 λεπτά να στεγνώσουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
- Βάζουμε σε μπλέντερ 300 γρ. φασόλια βρασμένα, το τσίλι χωρίς σπόρια, το ελαιόλαδο, τις αντζούγιες, τον χυμό λεμονιού, τη ρίγανη και το αλατοπίπερο. Τα χτυπάμε για λίγο σε δυνατή ταχύτητα έως ότου έχουμε ένα λείο ντιπ.
- Δοκιμάζουμε και προσαρμόζουμε το αλατοπίπερο.
- Για το γαρνίρισμα, στρώνουμε σε μια πιατέλα το ντιπ και από πάνω προσθέτουμε το καραμελωμένο τσίλι, το σχοινόπρασο και ραντίζουμε με ελαιόλαδο.
Πουγκάκια σολομού με κολοκύθι, σπαράγγια και λευκή σάλτσα σκόρδου ( γρηγορη / ψαρια)
Μερίδες: 4
Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 15 λεπτά
Υλικά:
- 400 γρ φιλέτο σολομού χωρίς πέτσα (κομμένο σε 4 κομμάτια)
- 2 μικρά κολοκυθάκια, κομμένα σε λεπτές φέτες
- 200 γρ σπαράγγια, καθαρισμένα
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
- 5 μεγάλα κομμάτια λαδόκολλας
- σπάγκος κουζίνας
Υλικά για τη σάλτσα:
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- ½ κρεμμύδι 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
- 120 ml λευκό ξηρό κρασί
- 120 ml ζωμός κοτόπουλου ή λαχανικών, χαμηλό νάτριο
- 240 ml κρέμα γάλακτος, 35%
- 40 γρ παρμεζάνα, ψιλοτριμμένη
- 2 κ.σ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος
Εκτέλεση:
- Κόβουμε 4 μεγάλα κομμάτια λαδόκολλας και φτιάχνουμε βαρκούλες: Τοποθετούμε κάθε λαδόκολλα μπροστά μας με τη μακριά πλευρά οριζόντια. Φέρνουμε τις δύο μακριές πλευρές στο κέντρο και τις διπλώνουμε 2–3 φορές προς τα κάτω. Έπειτα στρίβουμε τις δύο άκρες δεξιά και αριστερά (σαν καραμέλα) και τις δένουμε σφιχτά με σπάγκο κουζίνας για να σχηματιστεί ένα "πουγκί" που μπορεί να σταθεί.
- Κόβουμε τα φιλέτα σολομού σε 4 ίσα κομμάτια και τα αλατοπιπερώνουμε.
- Σε ένα μπολ βάζουμε τα κολοκύθια και τα σπαράγγια. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο ,λίγο αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά.
- Γεμίζουμε τις βαρκούλες από λαδόκολλα, βάζοντας πρώτα λίγα λαχανικά στην βάση και από πάνω ένα κομμάτι σολομού.
- Μεταφέρουμε τα πουγκάκια σε ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C για 15 λεπτά.
- Όσο ψήνονται ετοιμάζουμε την σάλτσα. Σε τηγάνι ζεσταίνουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να ροδίσουν.
- Προσθέτουμε το κρασί, δυναμώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να βράσει 1 λεπτό μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Ρίχνουμε τον ζωμό και την κρέμα γάλακτος. Σιγοβράζουμε για 2–3 λεπτά μέχρι να δέσει ελαφρώς.
- Προσθέτουμε την παρμεζάνα και τον μαϊντανό και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και να γίνει η σάλτσα λεία.
- Σερβίρουμε το κάθε πουγκί, περιχύνοντας με τη ζεστή σάλτσα.
Πορτοκαλόπιτα με κανταΐφι και καρύδα (οικονομικό/ γλυκο)
Μερίδες 8
Χρόνος προετοιμασίας 15 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 70 λεπτά
Χρόνος αναμονής 10 λεπτά
Υλικά
Για το κανταΐφι
- 400 γρ. φύλλο κανταΐφι
- 200 γρ. ανάλατο βούτυρο, λιωμένο
- 100 γρ. τριμμένη καρύδα
Για το σιρόπι
- Ξύσμα και χυμός από 2 πορτοκάλια
- 300 γρ. ζάχαρη
- 500 ml νερό
- 1 ξυλάκι κανέλα
Για την κρέμα
- 250 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
- 100 γρ γάλα full fat
- 100 ml ελαιόλαδο
- 100 γρ. ζάχαρη
- 4 αυγά
- 1 κ.σ μπέικιν πάουντερ
Εκτέλεση
- Βγάζουμε το κανταΐφι από το ψυγείο και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, μέσα στη συσκευασία του.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στον αέρα.
- Ξεκινάμε με το σιρόπι, βάζοντας όλα τα υλικά σε μια μικρή κατσαρόλα και τα αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για περίπου 10–15 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμο, το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
- Ξεμπλέκουμε προσεκτικά τις ίνες από το κανταΐφι και τα απλώνουμε ομοιόμορφα σε στρογγυλό ταψί 25 εκ. Πασπαλίζουμε με την τριμμένη καρύδα (αν τη χρησιμοποιήσουμε) και ρίχνουμε από πάνω το λιωμένο βούτυρο. Με τα δάχτυλά μας δουλεύουμε το βούτυρο μέσα στο φύλλο για να πάει παντού. Ψήνουμε για περίπου 20-30 λεπτά, μέχρι να πάρει ωραίο χρυσαφί χρώμα.
- Όσο ψήνεται, ετοιμάζουμε την κρέμα. Σε ένα μπολ βάζουμε το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, τα αυγά, το ξύσμα και το μπέικιν πάουντερ. Χτυπάμε καλά με σύρμα χειρός ή μίξερ χειρός, μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα.
- Μόλις βγει το κανταΐφι από τον φούρνο, το αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά. Με ένα πιρούνι το τρυπάμε σε διάφορα σημεία. Ρίχνουμε από πάνω την κρέμα και το ξαναβάζουμε στο φούρνο για 30–40 λεπτά, μέχρι να σταθεροποιηθεί και να πάρει βαθύ χρώμα.
- Βγάζοντας το από τον φούρνο, τρυπάμε απαλά την επιφάνεια με ένα καλαμάκι και περιχύνουμε με το σιρόπι όσο είναι ακόμη ζεστό. Σερβίρεται ιδανικά όσο είναι ακόμη ζεστό ή χλιαρό.