Skip to main content
x

Κρύα σαλάτα με ζυμαρικά και φέτα (leftoversalad)

Μερίδες: 4

Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά

Χρόνος ψησίματος: 10 λεπτά

 

Υλικά

Για τη σαλάτα:

  • 200 γρ. πέννες
  • 150 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
  • 1 αγγουράκι, ψιλοκομμένο
  • 4 αγγουράκια τουρσί, ψιλοκομμένα
  • 10 ντοματίνια, ψιλοκομμένα
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1 κλωναράκι σέλερι, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. βασιλικός χοντροκομμένος
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • 1 κ.σ. χυμός λεμονιού
  • αλάτι
  • πιπέρι

 

Για τη μαγιονέζα με βραστά αβγά:

  • 3 βραστά αυγά καθαρισμένα (μπορεί να είναι και αυτά που βάψαμε το Πάσχα)
  • 1 κ.σ μουστάρδα dijon
  • 50-80 ml νερό
  • 2 κ.σ. χυμός λεμονιού
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση:

  1. Βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό 1 λεπτό λιγότερο από αυτόν που αναγράφεται στην συσκευασία. Σουρώνουμε, και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
  2. Για την μαγιονέζα, σε ένα δοχείο βάζουμε τα βραστά αυγά, τη μουστάρδα, το νερό, τον χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι. Με μπλέντερ χειρός χτυπάμε από κάτω και ερχόμαστε σταδιακά προς τα πάνω, προσθέτοντας το ελαιόλαδο αργά σε σταθερή ροή, μέχρι να έχουμε μια λεία και κρεμώδη μαγιονέζα.
  3. Σε μεγάλο μπολ τοποθετούμε τα ζυμαρικά, τη φέτα, το αγγουράκι, το τουρσι, τα ντοματίνια, το φρέσκο κρεμμυδάκι, το σέλερι και τον βασιλικό.
  4. Προσθέτουμε 3-4 κουταλιές της σούπας από τη μαγιονέζα, το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, τον χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι. 
  5. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.

 

Γιουβέτσι με αρνί στο φούρνο (leftover/ κρέας)

Μερίδες: 4

Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά

Χρόνος ψησίματος: 45 λεπτά

 

Υλικά

  • 400 γρ μαγειρεμένο αρνί (από το Πάσχα), κομμένο σε μπουκιές
  • 250 γρ κριθαράκι μέτριο
  • 1 μεγάλο καρότο, ψιλοκομμένο
  • 2 κλωνάρια σέλερι, ψιλοκομμένα
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 400 γρ ντομάτα κονκασέ
  • 50 ml κόκκινο κρασί 
  • 2 κ.σ. πελτές ντομάτας
  • 1 κ.γ. δεντρολίβανο
  • 600 ml ζωμός λαχανικών 
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 100 γρ κεφαλοτύρι τριμμένο 

 

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  2. Σε κατσαρόλα που να είναι κατάλληλη για φούρνο, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο το καρότο και το σέλερι για 5 λεπτά. 
  3. Ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας και σοτάρουμε για 2 λεπτά.
  4. Προσθέτουμε το κριθαράκι και σοτάρουμε για ακόμα 2 λεπτά.
  5.  Προσθέτουμε το κόκκινο κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.
  6.  Έπειτα ρίχνουμε την κονκασέ ντομάτα, το θυμάρι, αλάτι, πιπέρι, το μαγειρεμένο αρνί και τον ζωμό. Ανακατεύουμε καλά.
  7. Αν η κατσαρόλα μπαίνει στον φούρνο, την καλύπτουμε με καπάκι ή αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 30 λεπτά. Αφαιρούμε το καπάκι, πασπαλίζουμε με το κεφαλοτύρι και ψήνουμε άλλα 10 λεπτά μέχρι να λιώσει και να ροδίσει.
  8. Αν η κατσαρόλα δεν είναι κατάλληλη για φούρνο, μεταφέρουμε το περιεχόμενο σε γάστρα ή πυρίμαχο σκεύος και συνεχίζουμε το ψήσιμο όπως παραπάνω.
  9. Σερβίρουμε ζεστό, με έξτρα κεφαλοτύρι αν θέλουμε

     

Σοκολατένιο fudgy κέικ με πασχαλινά αυγά (leftoversdessert)

Μερίδες: 9

Χρόνος προετοιμασίας: 20’

Χρόνος ψησίματος: 35’

Χρόνος αναμονής: 1 ώρα

 

Υλικά

  • 220 γρ. ανάλατο βούτυρο
  • 100 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 100 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 3 αυγά
  • 1 λοβό βανίλιας ή 2 κ.γ. εκχύλισμα
  • 1/4 κ.γ. αλάτι
  • 120 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 70 γρ. κακάο σε σκόνη
  • 270 γρ. σοκολάτα (από leftover πασχαλινά αυγά ή σοκολάτες)
  • ½ κ.γ ανθος αλατιου, για το τελείωμα

 

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C.
  2. Σε ένα γυάλινο μπολ βάζουμε το βούτυρο σε κομμάτια και το τοποθετούμε στον φούρνο μικροκυμάτων για 30 δευτερόλεπτα, μέχρι να λιώσει.
  3. Προσθέτουμε τις δύο ζάχαρες και χτυπάμε δυνατά με το σύρμα.
  4. Ρίχνουμε τα αυγά ένα ένα, ανακατεύοντας καλά. Προσθέτουμε και τη βανίλια.
  5. Βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι και το κακάο και ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα μέχρι να ενωθούν. Πριν να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα σιγουρευόμαστε ότι το μείγμα μας έχει έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
  6. Χοντροκόβουμε τα τα σοκολατενια αυγα και προσθέτουμε τα ⅔ στο μείγμα.
  7. Στρώνουμε το μείγμα σε ταψάκι 20x20 εκ. Προσθέτουμε ανθό αλατιού και τα υπόλοιπα κομμάτια από τα σοκολατένια αυγά από πάνω. Ψήνουμε στους 175°C για 35 λεπτά.
  8. Αφήνουμε να κρυώσει τελείως στο ταψί πριν το κόψουμε.