Microsites Menus
Μπιφτέκια κοτόπουλο με κολοκυθάκι, κεφαλοτύρι και ξύσμα λεμονιού (ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ)
Μερίδες: 4
Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 10-12 λεπτά
Χρόνος αναμονής: 15 λεπτά στο ψυγείο (προαιρετικά)
Υλικά
- 500 γρ. κιμάς κοτόπουλο
- 1 κολοκυθάκι, τριμμένο και καλά στραγγισμένο
- 100 γρ. κεφαλοτύρι, τριμμένο
- 1 αυγό
- 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 κ.σ. panko (ιαπωνική τριμμένη φρυγανιά)
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
- 1 κ.γ. ρίγανη
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
- Βάζουμε το κρεμμύδι σε ένα τηγάνι σε χαμηλή θερμοκρασία με 1 κ.σ ελαιόλαδο για περίπου 20 λεπτά μέχρι να καραμελώσει ελαφρώς
- Τρίβουμε το κολοκυθάκι, το αλατίζουμε ελαφρά και το αφήνουμε σε σουρωτήρι για λίγο και το στύβουμε πολύ καλά για να φύγουν τα υγρά.
- Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τον κιμά, το στραγγισμένο κολοκυθάκι, το κεφαλοτύρι, το αυγό, το κρεμμύδι, το panko, το ελαιόλαδο, τον μαϊντανό, τη ρίγανη, το ξύσμα λεμονιού, αλάτι και πιπέρι.
- Ζυμώνουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Αν έχουμε χρόνο, το αφήνουμε στο ψυγείο για 15 λεπτά να “δέσει”.
- Πλάθουμε μπιφτέκια στο μέγεθος που θέλουμε.
Ψήνουμε στο τηγάνι για 5 λεπτά από κάθε πλευρά με λίγο ελαιόλαδο ή εναλλακτικά στο φούρνο, σε αντικολλητικό τηγάνι: με λίγο λάδι, περίπου 5-6 λεπτά από κάθε πλευρά στους 200 βαθμούς.
Σουβλάκια μανιταριού με σάλτσα τεριγιάκι
(ΓΡΗΓΟΡΗ ΣΥΝΤΑΓΗ )
Μερίδες: 2-3
Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 10 λεπτά
Χρόνος αναμονής: 5 λεπτά στο ψυγείο (προαιρετικά)
Για τα σουβλάκια:
- 500 γρ. πλευρώτους ( oyster), καθαρισμένα
- ξύλινα καλαμάκια για σουβλάκια (μουλιασμένα σε νερό για 20 λεπτά)
Για τη σάλτσα τεριγιάκι:
- 120 ml σόγια σως
- 100 ml νερό
- 2 κ.σ. μέλι ή μαύρη ζάχαρη
- 1 κ.σ. ξύδι ρυζιού ή λευκό
- ½ κ.γ. σησαμέλαιο (προαιρετικά)
- 1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένη
- 1 κ.γ. φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
- 1 κ.γ. κοφτό κορν φλάουρ
- 1 κ.σ. κρύο νερό (για να διαλυθεί το κορν φλάουρ)
- 1 κ.γ καβουρδισμένο σουσάμι
Εκτέλεση
- Βάζουμε όλα τα υλικά της σάλτσας ( εκτός από το κορν φλάουρ) σε κατσαρολάκι και τα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά.
- Διαλύουμε καλά το κορν φλάουρ στο κρύο νερό και το προσθέτουμε στη σάλτσα. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να δέσει ελαφρώς. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
- Σε μπολ βάζουμε τα μανιτάρια και περιχύνουμε με τη μισή σάλτσα τεριγιάκι και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε στο ψυγείο για 5 λεπτά.
- Περνάμε τα μανιτάρια στα καλαμάκια και ψήνουμε σε σχάρα ή αντικολλητικό τηγάνι για 6-7 λεπτά, αλείφοντας τα καλαμάκια με την σάλτσα τεριγιάκι που μας έμεινε στο μπολ.
- Τοποθετήστε την υπόλοιπη σάλτσα τεριγιάκι που θα σας μείνει στο ψυγείο εως και 1 μήνα ( για να γίνει ρευστή ξανά, απλά ζεστάνετε την σε ένα κατσαρολάκι με 2 κ.σ νερό)
Cantucci – Ιταλικά μπισκότα
Μερίδες: Περίπου 50 μπισκότα
Χρόνος προετοιμασίας: 20’
Χρόνος ψησίματος: 55’
Χρόνος αναμονής: 30’
Υλικά
- 150 γρ. φιστίκια
- 150 γρ. αμύγδαλα
- 4 αυγά
- 200 γρ. ζάχαρη
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 50 γρ. γλυκό του κουταλιού περγαμόντο στεγνό, χωρίς σιρόπι
- 200 ml ελαιόλαδο
- 600 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 30 γρ. μπέικιν πάουντερ
- 1 κ.γ. αλάτι
- 100 γρ. σταφίδες
- έξτρα αλεύρι για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C.
- Σε ένα ταψί, καβουρδίζουμε ελαφρώς τα φιστίκια και τα αμύγδαλα για 10 λεπτά.
- Στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Έπειτα προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το ξύσμα και την βανίλια και χτυπάμε για να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας.
- Βάζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και ζυμώνουμε για 2 λεπτά (όχι περισσότερο).
- Αφαιρούμε τον κάδο απο το μίξερ και προσθέτουμε τα φιστίκια, τα αμύγδαλα και τις σταφίδες και ανακατεύουμε με μία μαρίζ ή ένα κουτάλι μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη. ( Η ζύμη θα πρέπει να έχει αρκετή υγρασία - θα κολλάει στο μπλέντερ)
- Προσθέτουμε νερό στα χέρια μας έτσι ώστε να μην κολλάει η ζύμη στα χέρια μας.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 ίσα μπαστουνάκια.
- Πλάθουμε το κάθε μπαστουνάκι σε μακρόστενο σχήμα.
- Ψήνουμε στους 150°C για 35 λεπτά.
- Αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και με πριονωτό μαχαίρι κόβουμε σε φέτες πάχους 2 εκ. Μεταφέρουμε ξανά στο ταψί και ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά στους 160°C.
- Τα αφαιρούμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως πριν τα σερβίρουμε ή τα αποθηκεύσουμε.