Skip to main content
x

Μπιφτέκια κοτόπουλο με κολοκυθάκι, κεφαλοτύρι και ξύσμα λεμονιού (ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ)

Μερίδες: 4

Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά

Χρόνος ψησίματος: 10-12 λεπτά

Χρόνος αναμονής: 15 λεπτά στο ψυγείο (προαιρετικά)

 

Υλικά

  • 500 γρ. κιμάς κοτόπουλο
  • 1 κολοκυθάκι, τριμμένο και καλά στραγγισμένο
  • 100 γρ. κεφαλοτύρι, τριμμένο
  • 1 αυγό
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο 
  • 2 κ.σ. panko (ιαπωνική τριμμένη φρυγανιά)
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • αλάτι
  • πιπέρι

 

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε το κρεμμύδι σε ένα τηγάνι σε χαμηλή θερμοκρασία με 1 κ.σ ελαιόλαδο για περίπου 20 λεπτά μέχρι να καραμελώσει ελαφρώς 
  2. Τρίβουμε το κολοκυθάκι, το αλατίζουμε ελαφρά και το αφήνουμε σε σουρωτήρι για λίγο και το στύβουμε πολύ καλά για να φύγουν τα υγρά.
  3. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τον κιμά, το στραγγισμένο κολοκυθάκι, το κεφαλοτύρι, το αυγό, το κρεμμύδι, το panko, το ελαιόλαδο, τον μαϊντανό, τη ρίγανη, το ξύσμα λεμονιού, αλάτι και πιπέρι.
  4. Ζυμώνουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Αν έχουμε χρόνο, το αφήνουμε στο ψυγείο για 15 λεπτά να “δέσει”.
  5. Πλάθουμε μπιφτέκια στο μέγεθος που θέλουμε.
  6. Ψήνουμε στο τηγάνι για 5 λεπτά από κάθε πλευρά με λίγο ελαιόλαδο ή εναλλακτικά στο φούρνο, σε αντικολλητικό τηγάνι: με λίγο λάδι, περίπου 5-6 λεπτά από κάθε πλευρά στους 200 βαθμούς.

     

Σουβλάκια μανιταριού με σάλτσα τεριγιάκι 

(ΓΡΗΓΟΡΗ ΣΥΝΤΑΓΗ )

Μερίδες: 2-3

Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά

Χρόνος ψησίματος: 10 λεπτά

Χρόνος αναμονής: 5 λεπτά στο ψυγείο (προαιρετικά)

 

Για τα σουβλάκια:

  • 500 γρ. πλευρώτους ( oyster), καθαρισμένα
  • ξύλινα καλαμάκια για σουβλάκια (μουλιασμένα σε νερό για 20 λεπτά)

 

Για τη σάλτσα τεριγιάκι:

  • 120 ml σόγια σως
  • 100 ml νερό
  • 2 κ.σ. μέλι ή μαύρη ζάχαρη
  • 1 κ.σ. ξύδι ρυζιού ή λευκό
  • ½  κ.γ. σησαμέλαιο (προαιρετικά)
  • 1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένη
  • 1 κ.γ. φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
  • 1 κ.γ. κοφτό κορν φλάουρ
  • 1 κ.σ. κρύο νερό (για να διαλυθεί το κορν φλάουρ)
  • 1 κ.γ καβουρδισμένο σουσάμι 

 

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε όλα τα υλικά της σάλτσας ( εκτός από το κορν φλάουρ) σε κατσαρολάκι και τα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά.
  2. Διαλύουμε καλά το κορν φλάουρ στο κρύο νερό και το προσθέτουμε στη σάλτσα. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να δέσει ελαφρώς. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
  3.  Σε μπολ βάζουμε τα μανιτάρια και περιχύνουμε με τη μισή σάλτσα τεριγιάκι και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε στο ψυγείο για 5 λεπτά.
  4. Περνάμε τα μανιτάρια στα καλαμάκια και ψήνουμε σε σχάρα ή αντικολλητικό τηγάνι για 6-7 λεπτά, αλείφοντας τα καλαμάκια με την σάλτσα τεριγιάκι που μας έμεινε στο μπολ. 
  5. Τοποθετήστε την υπόλοιπη σάλτσα τεριγιάκι που θα σας μείνει στο ψυγείο εως και 1 μήνα ( για να γίνει ρευστή ξανά, απλά ζεστάνετε την σε ένα κατσαρολάκι με 2 κ.σ νερό)

 

Cantucci – Ιταλικά μπισκότα 

Μερίδες: Περίπου 50 μπισκότα

Χρόνος προετοιμασίας: 20’

Χρόνος ψησίματος: 55’

Χρόνος αναμονής: 30’

 

Υλικά

  • 150 γρ. φιστίκια
  • 150 γρ. αμύγδαλα
  • 4 αυγά
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 50 γρ. γλυκό του κουταλιού περγαμόντο στεγνό, χωρίς σιρόπι 
  • 200 ml ελαιόλαδο
  • 600 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 30 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 100 γρ. σταφίδες
  • έξτρα αλεύρι για το πασπάλισμα

 

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C.
  2. Σε ένα ταψί, καβουρδίζουμε ελαφρώς τα φιστίκια και τα αμύγδαλα για 10 λεπτά. 
  3. Στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Έπειτα προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το ξύσμα και την βανίλια και χτυπάμε για να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας.
  4.  Βάζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι  και ζυμώνουμε για 2 λεπτά (όχι περισσότερο).
  5. Αφαιρούμε τον κάδο απο το μίξερ και προσθέτουμε τα φιστίκια, τα αμύγδαλα και τις σταφίδες και ανακατεύουμε με μία μαρίζ ή ένα κουτάλι μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη. ( Η ζύμη θα πρέπει να έχει αρκετή υγρασία - θα κολλάει στο μπλέντερ)
  6. Προσθέτουμε νερό στα χέρια μας έτσι ώστε να μην κολλάει η ζύμη στα χέρια μας.
  7. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 ίσα μπαστουνάκια.
  8. Πλάθουμε το κάθε μπαστουνάκι σε μακρόστενο σχήμα.
  9. Ψήνουμε στους 150°C για 35 λεπτά.
  10. Αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και με πριονωτό μαχαίρι κόβουμε σε φέτες πάχους 2 εκ. Μεταφέρουμε ξανά στο ταψί και ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά στους 160°C.
  11. Τα αφαιρούμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως πριν τα σερβίρουμε ή τα αποθηκεύσουμε.