Skip to main content
#smyrni

«Σμύρνη μου, αγαπημένη»:

Έρχεται σε μίνι σειρά στον ALPHA Κύπρου η ταινία-υπερπαραγωγή, σε σενάριο Μιμής Ντενίση...


Μετά από το απίστευτο ρεκόρ εισιτηρίων που κατέγραψε στους κινηματογράφους, ο ALPHA Κύπρου φέρνει στους τηλεθεατές του την ταινία «Σμύρνη μου, αγαπημένη» σε 4 μίνι επεισόδια: Δευτέρα 05 Σεπτεμβρίου, Τρίτη 06 Σεπτεμβρίου, Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου και Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου στις 21:00, μην χάσετε τα 4 επεισόδια της ταινίας-υπερπαραγωγής, σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Καραντινάκη και σενάριο Μιμής Ντενίση. 


Βασισμένη στο ομώνυμο θεατρικό έργο της Μιμής Ντενίση και με ένα καταξιωμένο διεθνές καστ, η «Σμύρνη μου, αγαπημένη» γεννήθηκε με αφορμή το 2022 και την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Τα γυρίσματα έγιναν στη Λέσβο, στη Χίο, στον Πειραιά, στο Φάληρο και την Αθήνα, η ταινία μεταφέρει με ιδιαίτερη πειστικότητα στη μεγάλη οθόνη την ατμόσφαιρα της εποχής, μέσα από εντυπωσιακά σκηνικά, κοστούμια και την καταστροφή της Σμύρνης, με τη χρήση σύγχρονων ψηφιακών εφέ.


H Filio Williams, μια ηλικιωμένη Ελληνοαμερικανίδα, σπεύδει στη Μυτιλήνη με την εγγονή της Helen για να συμπαρασταθεί στους Σύρους πρόσφυγες. Κανείς δεν ξέρει την καταγωγή της, κανείς δεν ξέρει ότι η Σμυρνιά γιαγιά της, Φιλιώ Μπαλτατζή (Mιμή Ντενίση) βρέθηκε κάποτε στο ίδιο νησί κατατρεγμένη και μακριά από την πατρίδα της. Το βιβλιαράκι με τις συνταγές της συνονόματης γιαγιάς ξετυλίγει την πολυτάραχη ιστορία της κοσμοπολίτικης οικογένειας Μπαλτατζή, όπως διαμορφώνεται από τις τραγικές διεθνείς εξελίξεις που καθόρισαν τη μοίρα ολόκληρων λαών.

smyrni


Διαβάστε περιληπτικά όλα όσα θα δείτε στα 4 επεισόδια:
05/09/2022 - 1o Επεισόδιο:
Λέσβος 2015. Χιλιάδες απελπισμένοι πρόσφυγες από τη Συρία και άλλες εμπόλεμες περιοχές φτάνουν στη Λέσβο. Μία ηλικιωμένη Αμερικανίδα, η Φιλιώ Γουίλιαμς, φτάνει στο νησί για να συμπαρασταθεί στους πρόσφυγες, προσφέροντας ένα μεγάλο ποσό. Η εγγονή της, δεν καταλαβαίνει τον λόγο, καθώς ποτέ δεν της έχει μιλήσει για το παρελθόν της. Η γιαγιά της αποκαλύπτει πως οι γονείς της ήταν πρόσφυγες από τη Σμύρνη που έφτασαν εκεί το ’22. Δεν μιλούσε για το παρελθόν, γιατί δεν ήθελε να βαραίνει τα παιδιά της με αυτό, αλλά κατάλαβε πως όσο το κρύβουμε θα επαναλαμβάνεται. Έτσι αρχίζει να διαβάζει τo τεφτεράκι της γιαγιάς της, που μας μεταφέρει στην κοσμοπολίτικη Σμύρνη του 1916. Μια πανέμορφη πόλη, στην οποία ζουν αρμονικά, Έλληνες, Τούρκοι, Αρμένηδες, Εβραίοι και Λεβαντίνοι. Ανάμεσά τους η σπουδαία οικογένεια Μπαλτατζή. Η Φιλιώ και ο Δημήτρης, τα παιδιά τους, Βασιλάκης και Λευκοθέα, και ο παππούς Πολύκαρπος. Η Φιλιώ καταγράφει κρυφά στο τεφτεράκι της, εκτός από τις συνταγές της, και όσα συμβαίνουν γύρω της. Έρωτες ανεκπλήρωτοι και απαγορευμένοι, πολιτικές ίντριγκες και πάθη. Όλοι απολαμβάνουν την ζωή παρ’ όλο τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, χωρίς κανένα φόβο, εκτός από την Αρμένισα Τακουή, που έχοντας χάσει τους δικούς της στη γενοκτονία του ’15, φοβάται για το μέλλον της Σμύρνης

.
06/09/2022 - 2ο Επεισόδιο:
Σμύρνη 1917. Η οικογένεια Μπαλτατζή αναστατώνεται από την απόπειρα κατά του Δημητράκη. Η Φιλιώ φοβάται ότι έγινε από τους Νεότουρκους, επειδή βοηθάει τους Έλληνες. Ανακαλύπτει πως ο Χαλίλ έχει προσχωρήσει στο κίνημά τους. Εκείνος της μιλάει ανοιχτά, καθώς της έχει αδυναμία από παιδί. Η κόρη της είναι ερωτευμένη με τον Έντι Γουίταλ, της μεγαλύτερης οικογένειας των Λεβαντίνων. Θα καταφέρει όμως να τον παντρευτεί; Η Λαίδη Γουίταλ, η γιαγιά του, δεν φαίνεται να το εγκρίνει. Ο Βασιλάκης από την άλλη και η ψυχοκόρη Ζαχαρούλα ερωτεύονται με πάθος. Μπορεί να υπάρξει τέτοια σχέση μέσα στα στενά ταξικά πλαίσια της Σμύρνης; Η Ελλάδα μπαίνει στον πόλεμο με πρωθυπουργό τον Βενιζέλο και σε λίγο ο Α’ Παγκόσμιος τελειώνει με νίκη των συμμάχων της Ελλάδας και την ήττα της Γερμανίας και της Τουρκίας. Ο διαμελισμός της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας γίνεται πραγματικότητα και οι σύμμαχοι στέλνουν τον Ελληνικό στρατό στη Σμύρνη τον Μάιο του ‘19. Μετά από αιώνες, η Σμύρνη ξαναγίνεται ελληνική. Όλος ο λαός και ο Δεσπότης Χρυσόστομος πανηγυρίζουν. Τα προβλήματα όμως αρχίζουν από την πρώτη μέρα και το μέλλον δείχνει αβέβαιο.


12/09/2022 - 3ο Επεισόδιο: 
Σμύρνη 1920. Ο ερχομός των Ελλήνων κάνει τους Τούρκους να ενωθούν με αρχηγό τον Κεμάλ. Η αρμονική σχέση ανάμεσα στους δύο λαούς καταστρέφεται. Όπως καταστρέφεται και η οικογενειακή γαλήνη στο σπίτι των Μπαλτατζή. Ο Βασίλης έχει φύγει κρυφά και πολεμάει στο μέτωπο, στην απέναντι πλευρά με τους Κεμαλικούς ο Χαλίλ. Ο Δημήτρης στην Αθήνα βοηθάει τον Βενιζέλο για τις εκλογές. Η Φιλιώ ανησυχεί για τη σχέση τους και νιώθει παραμελημένη. Μόνη της χαρά ο αρραβώνας της κόρης της με τον Γουίταλ. Ο Δημήτρης πέφτει από τα σύννεφα όταν συνειδητοποιεί πως οι Ελλαδίτες τους θεωρούν ξένους. Ο Χαλίλ γυρνάει ξαφνικά από το μέτωπο για να προειδοποιήσει τη Φιλιώ για την καταστροφή που έρχεται. Η εξομολόγηση του έρωτά του για εκείνη τη φέρνει σε αμηχανία. Οι φόβοι του όμως για την τύχη της Σμύρνης την πανικοβάλλουν. Ο Βενιζέλος χάνει τις εκλογές και οι Βασιλικοί, παρά τις υποσχέσεις τους, συνεχίζουν τον πόλεμο. Το μέλλον δείχνει αβέβαιο. Ο Σπύρος αλλά και η Φιλιώ φοβούνται και προτείνουν στον Δημήτρη να φύγουν. Εκείνος διαφωνεί έντονα μαζί τους και τους πείθει όλους να μείνουν. Η πρωτοχρονιά του 1922 τους βρίσκει όλους αδελφωμένους και αισιόδοξους, αντίθετα με τους Ευρωπαίους που ανησυχούν για το μέλλον της Σμύρνης.


13/09/2022 - 4ο Επεισόδιο:
Σμύρνη 1922. Oι Σμυρνιοί, σίγουροι για την ασφάλειά τους, καθώς όλα τα πλοία των συμμάχων παραμένουν στο λιμάνι, συνεχίζουν όπως και πριν τη ζωή τους, παρ’ όλη την ήττα των Ελλήνων! Οι Τσέτες, οι άτακτοι που ακολουθούν τον στρατό, μπαίνουν στην πόλη. Αρχίζει άγρια καταδίωξη των Χριστιανών με βιαιότητες και σκοτωμούς. Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι έχουν εντολές από τις κυβερνήσεις τους να μείνουν ουδέτεροι. Ο πληθυσμός μένει απροστάτευτος, ιδιαίτερα μετά τη φυγή του Ύπατου Αρμοστή και τη σφαγή του Δεσπότη. Φόβος και τρόμος παντού. Κανένα πλοίο δεν παίρνει Έλληνες. Η μεγάλη φωτιά που βάζουν οι Τσέτες στην αρμενική συνοικία εξαπλώνεται σε όλη την πόλη. Η οικογένεια Μπαλτατζή βιώνει τραγικές στιγμές, καθώς το κάθε μέλος της ανεβαίνει τον δικό του Γολγοθά. Θα καταφέρουν, άραγε, κάποιοι να σωθούν; Και πώς θα μπορέσουν να επιζήσουν μακριά από την αγαπημένη τους Σμύρνη; 

 

Μην χάσετε τα 4 μίνι επεισόδια της ταινίας - υπερπαραγωγής, «Σμύρνη μου, αγαπημένη»:
 

Newsfeed Ψυχαγωγία
Ψυχαγωγία
12/06/2024 14:39
«Δεν μπορούσα να αρθρώσω λέξη»
Ψυχαγωγία
12/06/2024 11:23
Iδανική επιλογή για όσους ακολουθούν vegan ή χορτοφαγική διατροφή